fixie / munda

12/30/2013
Kolo že dolgo več ni samo prevozno sredstvo, postal je modni hit in za nekatere način življenja. 

FIXIE?
Fixiji (fixed gear kolesa) ali kolesa z direktnim prenosom so minimalistična kolesa brez nepotrebne šare, izčiščena, preprosta, hitra, brez zavor (zaviramo s pritiskom na pedala), brez prestav, kablov, ročic ...
Kolo nam nudi veliko več kot le prijetno vožnjo po mestu, idealno je tudi za akrobatsko vožnjo.
Predelano Rogovo kolo.

OD KOD FIXIJI?
Uporabljali so jih še pred tistimi kolesi z enim ogromnim kolesom spredaj in enim majhnim zadaj, izpodrinila pa so jih kolesa z možnostjo mirujočega pedala in s tem lagodnejšo vožnjo (freewheel). Fixiji so tako obstali le še na redkih kolesarskih dirkališčih, v osemdesetih pa so jih, zaradi izredne hitrosti in enostavnosti, za svoje vzeli ameriški kurirji. Kasneje in vse do danes so fixiji postali del subkulture, ki jo najdemo tudi v Sloveniji.
V pravo usnje preoblečen sedež zagotavlja udobno vožnjo in trajnost.
Barvno usklajeno je tudi krmilo. 
JAZ BI FIXIJA!
Nejc je mlad kolesarski navdušenec, ki se s predelavo koles ljubiteljsko ukvarja že nekaj časa. Pravi, da je: "vsako novo kolo nov izziv, možnosti predelave pa nešteto mnogo." Popolnoma se prilagodi željam naročnika in tako ustvari kolo, ki je pisano na kožo. Meja ni! Tudi če poči guma ali pa "crkne" zvonec, se lahko oglasite v Novem Polju.

_____________________
KONTAKT:
Nejc Munda
nejc.munda@gmail.com
Novo Polje, Ljubljana

foto: Aljaž Munda

.

11 komentarjev:

 1. Oživljanje koles je res super ideja, morda se še sam odločim za "bolj temeljito" prenovo atovega kolesa :) Pa slike so res odlične!

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimni30/12/13

  kok računa takega?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Fixie na fotografijah je predelano staro kolo, kjer je bilo potrebno kupiti le nekaj delov in barvo zato je bila cena zelo nizka. Popolnoma je odvisno kaj stranka želi in kakšna je kakovost materialov.

   Izbriši
 3. Kol'k je mega!!!! Kolo. In fotografije, ja!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kolo je res super. Fino zgleda in vožnja je top. =)

   Izbriši
 4. Živjo! Lepo spisan članek s čudovitimi fotografijami, vendar nekoliko netočen. Kolo na sliki in opis v tekstu "Zaviranje na torpedo", kažeta na to, da kolo ni fixie (fixed gear). Fixed gear kolesom se pedala vrtijo stalno, naprej in nazaj, kar je precej drugače, kot pa torpedo zavora. Pri fixed gear kolesih med vožnjo ne moreš "počivati", pri kolesu z torpedo zavoro pa, pravtako se s kolesom s torpedo zavoro nemoreš peljati vzvratno, kot se lahko pri fixed gear kolesu...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Se strinjam. Kolo ni dobesedno fixie. Ampak tudi žepnemu nožu vedno rečemo "švicar" če tudi je samo nek navaden nož na preklop delan v vietnamu. ;)

   Izbriši
 5. Anonimni7/2/14

  kje se to naroči?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kontaktiraš lahko Nejca:
   Nejc Munda
   nejc.munda@gmail.com
   Novo Polje, Ljubljana

   Izbriši
  2. lahko tudi na 040 140 007

   Izbriši

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov