pr' Gavedarjo

5/19/2015
Med Kranjsko goro in Planico leži alpska vasica Podkoren. Ko izpod visoke vaške lipe, v središču vasi, vstopiš na pisane ploščice v preddverje hotela pr' Gavedarjo, se zgodba začne. Od zunaj velika in mogočna stavba, ki jo je deda Franc odkupil še pred prvo vojno ter jo obnovil in dogradil, znotraj debelih kamnitih sten skriva prave zaklade slovenske tradicije. 

In smo začeli naš ogled kot se spodobi za tako pristno okolje, z Golico, ajga. Potem pa filcane copate na noge in v prvo nadstropje. Restavrirani kosi pohištva, ki so bili dota mame Marije, pa ohranjene stenske slikarije, stoli, nočne omarice, inovativen vnos kopalnice v sobo ter kolekcija pohištva Cvetnoetno, ki je kot nalašč za ta hotel. Zasnova ohranjanja starega in predelava kmečke hiše v edinstven hotel je premišljena vse do zadnjega detajla (AKSLŠpela Leskovic in Aleš Košak). Seveda smo se vsi zaljubili v belo-modro-rdeče, tudi ročno izdelane, tkanine, ki jih je prav v ta namen oblikovala Almira Sadar. Klasični vzorec gorenjskega nageljna na tisoč in en način: vezenine, prtički, tepihi, posteljnina, celo zavese za tuš. 

Slina v ustih se je kar nabirala in duša je bila napolnjena. Zgodba je popolna. Tradicija prelita v kakovosten slovenski design predstavljena na svež način. Domače ideje, domači oblikovalci, domača izdelava, domači produkt. Idealno mesto za oddih.
In hvala lastnici Martini za lep sprejem.

1 komentar:

  1. Za priti, biti tam in ostati...., vsaj nekaj časa :).
    Zeloooooooooooooooo všečno! Hvala za podeljeno!
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov