urbano

6/01/2015Zakaj čebela umre in ne pogine? Kako izgleda čebelja družina? Kaj je panj? Panjske končnice? Zakaj so čebelnjaki slovenska arhitekturna posebnost? Kakšne vrste medu poznamo? Kako se toči med? Zakaj ose ne nabirajo medu? Katere rastline so medovite? Ali čebelarstvo lahko postane del turistične ponudbe? Kako med vpliva na zdravje? Ali vsak od nas lahko čebelari? Res drži trditev, da bo človek izumrl že četrto leto po izginotju čebel?

Da čebele niso le nadležni žužki, ampak nadvse koristna bitja, ki opravljajo nešteto funkcij v svojem kratkem štirideset in nekaj dnevnem življenju, se najbrž zavedamo vsi. V kako kompleksnem sistemu živijo in kako pomembno vlogo za okolje imajo, gotovo najbolje vedo prav čebelarji, brez katerih bi danes ne zmogle preživeti.

V okviru projekta Ploščad-dvorišče-igrišče-srečišče na pobudo SKUPAJ NA PLOŠČADI! in pod mentorstvom čebelarja spoznavamo osnovne principes urbanega čebelarjenja, pa čeprav na stiku urbanega okolja z suburbanim. Odgovore na zastavljena vprašanja smo iskali na preteklih dveh srečanjih, tretje pa bo sredi meseca julija. Lahko se nam pridružiš ali pa posadiš medovito rastlino, iz katere bodo čebele nabrale cvetlični prah ali medičino.

Urbani med bo letos zares carski! Seveda, saj je iz okolice Ruskega carja. Pokažem, ko ga stočimo.


foto: Blaž Jamšek

.

2 komentarja:

  1. Zanimiv projekt! Verjamem, da se naučite koristnih informacij in da bo med najslajši:).
    Uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  2. super projekt. upam, da vam uspe. ravno tri dni je odkar imam čebelice. mislim, da se že počutijo 'doma'.

    OdgovoriIzbriši

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov