218ka

6/16/2016
Oh te Thonetovi stoli.
Noro lepi, klasični, udobni, nepogrešljivi, elegantni in oh in sploh hudi.


THONETOVI
Kdo ne pozna vsaj enega stola Michaela Thoneta (1796-1871), inovatorja ukrivljenega pohištva? Zagotovo smo že kdaj, morda ne vedoč, sedeli na njem. S svojimi sinovi Franzom, Michaelom mlajšim, Avgustom, Jozefom in Jakobom je leta 1853 ustanovil podjetje in tam kreiral ter ustvarjal kvalitetno pohištvo, ki je še danes znano po vsem svetu. Uspešno družinsko podjetje danes vodi že peta generacija Thonetovih.
ZAVRŽENA 218ka
Ne boste verjeli - tole 218ko je sestra našla čez cesto, pri sosedih, ki so jo zavrgli. Kako lahko? Pa tak biser industrijskega oblikovanja je. No po svetu takih je stolov (Thonetovih, ne zavrženih) in njegovih različic na milijone. Prav ta model stola je bil začetnik ali pa recimo raje pobudnik modernega oblikovanja pohištva. V Ameriki je skoraj vsak bar ali restavracija imela tak stol.
      
PRENOVA 
Projekt bi lahko poimenovali tudi Kako si pobeliti trenirko?! Včeraj sem se šel en DIY. No, jaz sem svojega spucal in prenovil. Sedaj čakam, da se dokončno posuši potem pa, da ga preselim v novo hišo, za ogromno jedilno mizo ali pa v spalnico, namesto nočne omarice. Če svojega ne dobiš kje na bolhi pa skoči sem.1 komentar:

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov