Kufenstechen je štehvanje

7/01/2016
"Včasih ni bilo televizije in radia, morda je bila kakšna igra ali veselica. 
Zato je bilo štehvanje zares veliki vaški praznik!"
- - -
Predvidevam, da večina za štehvanje sliši prvič. V naši vasi je to še vedno zelo pomembna reč, zato morate vedeti zanjo.


NA HITRO O  ŠTEHVANJU
Štehvanje je star običaj, pri katerem neporočeni fantje jezdijo na konjih in z železnim kijem razbijajo lesen sod. Štehvovec jaha na neosedlanem konju ter s spuščenimi vajetmi (brez rok) galopira mimo soda po katerem mora močno udariti. Sod ali barigla je sestavljen iz dog in povezan le z leskovimi obroči. Vsak štehvovec si izbere svojo spremljevalko, ki ji pravimo dečva.

OD KOD?
Prvi naj bi štehvali v italjanskem Vidmu. Šlo je za kmečko obliko rimske viteške igre kvintane, pri kateri so vojaki v na kol nataknjeno lutko zabadali kopje. Igro so nato furmani prinesli v Ziljsko dolino, v Avstrijo. Kufenstechen je danes še vedno organizirano v povezavi z žegnanjem in binkoštnimi igrami.POSAVSKO ŠTEHVANJE, VELIKI VAŠKI PRAZNIK
V vasi ljubljanskega Posavja je štehvanje prinesel etnomuzikolog France Marolt. Za tekmovanje je navdušil posavce, ki so bili dobri rejci konj. Tako je prvo štehvanje v Ljubljani potekalo že leta 1936, a so ga med letoma 1937 in 1954 prekinili. Štehvanje so kasneje ponovno obudili. Ob prenosu na drugo lokacijo se je to spreminjalo - izgubilo je verski značaj in postalo neke vrste tekmovanje s konji ali kmečki šport. Posavsko štehvanje je z več kot 60-letnim obstojem postalo tradicionalna prireditev, ki predstavlja pomemben element lokalne identitete in prepoznavnosti. Leta 2012 je bilo vpisano v register žive kulturne dediščine.


Krasne fotografije je na letošnjem štehvanju v Bistrici na Zilji je posnel Stefan Reichmann.

Posavsko štehvanje  web | fb | ig | tw

1 komentar:

  1. Klemen, hvala za podeljeno. Meni povsem neznano...
    Zanimiv običaj in krasne fotografije.

    OdgovoriIzbriši

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov