tisti hotel, haludovo

9/27/2016

TA HOTEL

Ma ja, spet smo šli v "ta hotel". Lansko leto smo še mislili, da je Haludovo, hotelski kompleks v Malinski, neizkoriščen potencial. Letos pa smo ob raziskovanju in debati ugotavljali, da gre morda za že zamujeno priložnost in zgodbo iz preteklosti. No, če sem popolnoma iskren, me ta ogromna masa, postavljena tik ob morje, vedno znova preseneča, če ne kar navdušuje. Ne morem verjeti. Ne morem verjeti, da je hotel, ki je bil zgrajen šele leta 1970, zaprt, izropan, uničen in sedaj sameva. Ne vem zakaj me zgodbe iz preteklosti tako prevzamejo?


#RAZVRAT

Kot scene iz filmov si sledijo ogromne dvorane, hodniki, ki vodijo do sob, bazenov, kuhinje, servisnih prostorov ... Kjer se je nekoč jedlo, plesalo in zabavalo, danes raste drevje, tla pa prekrivajo črepinje. "Maze", študentke iz Ljubljane, Zagreba in Splita so tu nekoč zabavale goste, ki so denar izgubljali v igralnicah ter v enem večeru spili do sto steklenic penine in pojedli tudi 5 kg kaviarja.
KONEC?

Do vojne je Haludovo deloval kot srednjerazredni hotel. Dolgovi so bili preveliki. Nato je postal prostor za hrvaške begunce, dokončno pa je obnemogel ob privatizaciji.

Ampak velike betonske pergole še vztrajajo pod težo zelenja. Še se rišejo ambienti; razmočenemu tapisonu dela družbo mah, grafiti zakrivajo vzorčaste tapete ... Ostala je lupina. Je morda še kdo, ki verjame v tako utopijo = ima kdo miljone za obnovo? Še je čas za raziskovanje, lahko pa klikneš tudi sem.

foto: Aljo | vir vir vir

1 komentar:

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov