1 2 3 PO GRADCU - ENODNEVNI IZLET

12/18/2016
Ful smešno, da sem bil večkrat v Gradcu, kot recimo v Kranju. Graz je gosposka verzija Ljubljane. Se vidi, da so malo bolj na severu.KOT PRAVI LOKALEC

Pomoje je najbolje, če se ob obisku Gradca delaš študenta in lokalca. Za dosego tega je potrebno znati le šest pomembnih dejstev:

01 | Gradec oz. Ghrrrazz je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske. Leži ob reki Muri.

02 | V bližnji vasi Thal je bil rojen Arnold Schwarzenegger, po katerem so poimenovali tudi, kasneje preimenovani, glavni stadion (Arnie >UPC-Arena).

03 | Graz je mesto koles.

04 | Ob vstopu v lokal ali trgovino pozdravi s prijaznim: "Hallo" ali Grüß Gott," ob odhodu pa s "Čus (papa)."

05 | Čez cesto šele ob polni zeleni luči!

06 | Graz je mesto titul.ŠOPING IN GRAZ

Če ste pravi Slovenci in sicer ne delate pri severnih sosedih, boste Graz najbrž obiskali v soboto. Ob avtocesti vas pričakuje Seiersbeg, meka za vse dame. Le nekaj minutk naprej pa še tadam, tadam ... IKEA. No in potem, ko ste se najedli hot dogov in vas noge bolijo za popxxxxt lahko zaključite 1. del vašega obiska. Priložnosti za šoping bo v centru še dovolj!


#ŠPANCIRGANG PO MESTU

Zabluzenemu dopoldnevu sledijo krasne dogodivščine v središču Gradca. Prva je gotovo iskanje parkirnega mesta. Obupajte in parkirajte v zeleni coni. Po nekaterih ulicah v mestu imajo ob sobotah po 15. uri brezplačno parkiranje #funfact. Ali pa se do glavne mestne postaje pripeljite z busom, v center pa s tramvajem.

Mesto je pravljično. Majhno, pisano in zanimivo. Ob sprehodu po glavni ulici zavijte v stranske ulice in tam odkrijte majhne trgovine, lokale in trge, ki se nizajo en za drugim.#MUSTSEE

Če pridete v Graz, morate poznati glavni simbol mesta - Schlossberg. Stolp vas bo spremljal ob sprehodu po mestu. Mimo glavnega trga s stojnicami ste vabljeni na dvorišče deželnega parlamenta in naprej na Jakominiplatz.

Kmalu se bo pred vami odprl še en trg - Kaiser-Jozef Platz, kjer se nahaja velika tržnica ob njej pa graška opera. In ko smo že pri kulturnih ustanovah, seveda ne smemo pozabiti simbola Gradca številka 2. To je Kunsthaus, muzej moderne umetnosti, ki je bil zgrajen ob praznovanju Gradca kot Evropske prestolnice kulture, leta 2003. Takrat so na reko Muro postavili tudi umetni otok s kavarno, Murinsel.
#KOFIBREJK | KAM NA KAVO?

Na kavo pač morate v Tribeko. V eni je raslo drevo, ena je čez cesto od Kunsthausa, ena pa ob Tehniški fakulteti. Imenuje se Tribeka Technika in je najlepša. Če bi izbiral top spot za henganje v mestu, bi zmagala.

Če bi radi pojedli kakšen dober sendvič ali kolač pa ste dobrodošli v Auer-ju. Se mi zdi, da njihove pekarnice rastejo kot gobe po dežju. Tisto ob marimekku, na tržnici, so ravnokar preštrihali na roza.

Mate pa na drugi strani mesta, blizu parka tudi Cafe Mitte. Sehr schön.

Na južno se vam splača v Der Steirer ali pa v vegi restaurant z miljon dobro hrano, v Ginko.

No in potem vas bo dvourna vožnja domov pospremila v prijeten spanec in dan bo popoln. Tudi zato imam rad Graz.

+ MEHR INFO. Graz you very much.
novejše zgodbe starejše zgodbe Domov