ena sama inspiracija

3/27/2017
Včasih so slikali romantične prizore propadajočih gradov na vrhu gričev, danes pa ...


Saj vem, da se vam že kar obrača. Pa vseeno.
Večino preteklega tedna sem preživel sredi ostaline, sredi tistega hotelskega kompleksa, Haludovo. Šli smo na eno tako delavnico, o možnih prihodnostih območja. Brez kakršnekoli prisile, pač za z veliko željo, da odkrijemo več.


Haludovega se najbrž ne bom nikoli naveličal. Vsakič znova sem prevzet nad skrivnostmi, ki jih odkrivam med podirajočimi se zidovi. Občutka, ko stopiš v sprejemno avlo se ne da opisati. Če vstopiš sam, v tišini, z mislijo na vse, kar se je tu zgodilo, se zdrzneš. Kako je to mogoče? Od odprtja je minilo le dobrih 45 let.

Po celotedenskem izobraževanju in preučevanju stanja na terenu lahko ponovno potrdim, da me hotel fascinira predvsem zaradi stanja v katerem je. Še vedno delujoč, najbrž, ne bi bil tako zanimiv. Šele propadajoč in uničen, me spodbudi, da pričnem razmišljati o neštetih možnih vizijah, ki bi prostor razvile, ohranile ali pa prepustile nadaljnjemu propadanju. Prav to je (bila) tudi naša naloga.

Prostori sicer ne samevajo. Različne divje rabe ga še dodatno bogatijo in predstavljajo v drugačni luči. Kompleks, tak kot je, lahko takoj postane nova turistična destinacija, ki poleg izredne fotogeničnosti, obiskovalcu predstavi novo, avtentično izkušnjo. No, vsaj kot takega ga je videla naša ekipa.

Haludovo je brez pomisleka prostor zgrešenih priložnosti in upanja hkrati. Še bom šel nazaj. Še stokrat. In vedno bo drugačen in vedno bom imel sto novih spoznanj in sto novih idej. Haludovo je ena sama inspiracija.

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov