OJTAJOTA // Klemen Košir

11/16/2017

PREDJED

Po moje je bila podobna jesen kot letošnja. Takrat smo organizirali sprehod od mesta do vasi. Šli smo po Poti dobrot. Z nami je šel tudi Klemen. Takrat sem že vedel, da si poleg istega imena deliva tudi ljubezen do lokalnih stvari. Zelo mi je bilo všeč, ko je pohvalil mamine kvašene pehtranove zavitke in domači grozdni sok. Klemen je namreč Food ethnologist, who believes we all deserve to eat better food - home cooked, healthy and sustainably produced. Je ta pravi #cookbookguy znan tudi pod imenom Naturšček. Ne bom si izbil iz glave tistih kruhov in namazov, ki smo jih dobesedno požrli sredi soseske. Pa v okisane trtine liste zvite mini sarmice. Bomba! Damjana mi je podarila njegovo najlepšo slovensko knjigo leta 2014, Kruh moj vsakdanji, v kateri Klemen ugiba, kateri kruh mu danes najbolj diši ... Pa še ta kul ekipa iz Kabinet 01 je pomagala, da je zasijala v vsej svoji lepoti. "Papir za ovitek Curious Matter Ibizenca Sand 270 g vsebuje povrhnjico iz škroba." Naj vam ta podatek pove, kako zelo premišljeno je bila knjiga zamišljena, pripravljena in oblikovana.
JUHA

In potem je priplavala še ena najlepša slovenska knjiga leta, Plava ... knjiga o plavi ribi. Ker mi danes ribe ne dišijo, bi rad takoj skočil na novo stvaritev, ki izide 22. 11. 2017 in bo najbolj sveža knjiga na Slovenskem knjižnem sejmuO J T A J O T A. V njej Klemen predstavlja "terenske pripovedke, o kislem zelju, repici, joti in še čem." Znimanje za lokalno kulinariko in njene sodobnejše interpretacije je vse večje, zato z navdušenjem pričakujem tudi novo kuharico. "Kulinarika je del kulture in vsaka kultura se mora spreminjati, sicer ljudem postane dolgočasna in jo sčasoma začenjajo opuščati ali pa dobijo interes v drugih kulturah. Isto je pri kulinariki. Če želimo obdržati npr. slovensko, je nujna nadgradja ... Predstavljajte si, da bi stalno jedli na enak način  pripravljen krompir ... ali pa zelje ..." pravi uni. dipl. etnologinja in kultur. antropologinja, Marta Čemažar.


GLAVNA JED

Me je zadnjič povabil k sebi na čaj, pa smo pristali na penini. Natančneje na penini v štamperlu. Se mi je zdelo kr fancy. 

Govorila sva o ...
... tem, zakaj je nastala nova knjiga.
"Sebi sem podaril čas za terensko raziskovanje, kot kontrapunkt zafrustriranega mestnega ždenja za računalnikom. Jota in kislo zelje sta prima izgovor, da sem obul gojzarje in šel pohajat."

... kaj ga je pri nastajanju knjige najbolj presenetilo.
"Med ljudi, s katerimi sem izvedel intervjuje, še ni stopila noga etnologa ali antropologa."

... vse bolj aktualni kulinarični dediščini.
"Tokrat pa res skrbim za ohranjanje dediščine, saj sem informacije zbiral od ljudi na terenu. Pa ne gre zgolj za recepte jedi iz zelja, repe in ohrovta (večinoma) - večjo kvaliteto vidim v zapisu detajlov, kako se je živelo pred petdesetimi, tam nekje leti. Gre za pričevanja ljudi, ki so se živi, a ne za dolgo. Delček življenja na podeželju, predvsem v SZ delu Slovenije, se je preko ustnega izročila preneslo naprej. Recimo všeč so mi opisi semenenja zelje in repa. Gre za izkušnje, ki živijo bolj v spominu, kot v praksi. Danes pač kupiš semena v semenarni. Ali pa hoja, ki je bila pred avtomobili zelo razvita, danes pa je nekaj eksotičnega, bolj kot nuja, rekreacija. Ženska z osemletnim otrokom je v enem dnevu prepešačila iz Orehovice v Vipavski dolini v Trst in nazaj, kar znaša 60 km, da je prodala nekaj jajc in masla in zaslužila denar za sladkor in zdravila. Ob tem se lahko zamislimo, jaz se."

... tem, česa ga je knjiga naučila.
"Ponovno in še enkrat, da si moram zaupati in slediti svojemu impulzu."

... komu bi knjigo priporočil.
"Vsem, ki so zvedavega duha in imajo še dovolj potrpljenja, da v roke vzamejo knjigo in ne ipad."


Portrete za knjigo OJTAJOTA je zrisala ena in edina, Nina Mršnik. In naslovnico krasi portret kuharja Klemna Koširja.

"Yo, sem Miloš Rodić iz Savskega naselja. Naučil te bom kisati kupus v teglih. Klemen je nakuliran model, njegova nova knjiga pa čist carska!""Me je Nina hecno narisala, kajne. Kdor me pozna, bo vedel, da nimam tako špičaste brade. Kakorkoli, Klemen je k mojemu sinu prišel po teran, vmes je pa zavil se k meni v kuhinjo, kjer sem mu vse razložila - kuhanje manještre od ječma. Ma ni jota, je pa blizu."

Klemen je o Francescu napisal takole: "I met Mr. Zanetti in my head while walking in the Istrian woods. He is imaginary person, one of 25 characters in my upcoming book about fermented cabbage and jota dish. He took heavy burden explaining why old recipes for jota in istria do not have potatoes among ingredients. He is a professor at agronomy university in Verona. A good guy."In o gospe Ani: "82 yo from village Barka, Brkini. She gave me instructions how to prepate sour cabbage without meat, for fridays and feasts."


SLADICA

Ker sta letni čas in vreme prava, vam predlagam, da sladico preskočite. Raje si vzemite en repete. Moje naročilo je oddano.Fotke sem pokradel iz Klemnovega in Nininega instagrama. Zelje na naslovki je pa od Denisa Simčiča (projekt Moje Kleče. Moje Savlje). Hvala. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov