Popenil bom!

9/30/2018

DISKLEJMR:

Tole je nek povzetek in nadaljevanje lanskega zapisa o tistih ljudeh na črko I. Tak update. Prispevek je bil objavljen v časopisu Indigo, ki ga ob festivalu Indigo izdaja revija Outsider. / avgust 2018. Preberite in, prosim, delite (svoje mnenje).

Spregovorimo na kratko o sodobnem fenomenu, ki mu pravimo influencer ali vplivnež. Spregovorimo o tistih prvih, ki so tudi pri nas na različne načine postali promocijski in prodajni kanali tistih drugih. Spregovorimo o tistih, ki imajo glas in vpliv, ter poskusimo ločiti zrnje od plev, peno od valov. V tem zapisu sem sebi in mnogim neprijetno besedo influencer ali vplivnež zamenjal z besedo pena. Zakaj pena? Iz majhne kapljice mila hitro nastane velik prazen nič, ki kmalu usahne. Je pa strašno lepa, pena, dokler je.


Človek ima v sebi zakoreninjeno željo po odobravanju, potrditvi, vplivu in vladanju. In vse to danes še vedno in, kot kaže, vse bolj vztrajno, išče. Mnogi to počnejo tako, da lovijo pet minut slave, ki jih prinašajo družabna omrežja. Tako so rojene nove zvezde. Zvezde, ki to sploh niso, so le ljudje z dosegom in določeno količino sledilcev. Peno definira želja po vplivu na okolico: ta vpliv je lahko viden v »delu, ravnanju, mišljenju druge osebe,« kot pravi SSKJ. In pena je temu cilju pobožno podrejena. S kuriranjem vsebin (ali, bolj trendovsko rečeno, s storytellingom) pena na različne načine pridobiva zanimanje in posledično zaupanje svojih sledilcev. Množično predstavlja osebne zgodbe, prek katerih želi v sodelovanju z določeno znamko osvojiti srca čim širše skupine sledilcev in seveda njihove denarnice.


V resnici se je tako oblikoval nov prostor za medijski zakup. Z družbenimi omrežji in spletnimi platformami smo pridobili prej nepoznan medijski prostor, ki pokriva določeno tematiko ali branžo, ter je usmerjen in specializiran za točno določeno ciljno skupino. Pena je, kot slišano že dvestokrat, novodobni mestni plakat ali celostranski oglas na povoščenih straneh brezplačnih revij, je govorica iz prve roke, ki je našla svoj komercialni odgovor. Vsak izmed njih ima svojo t. i. lastno uporabniško izkušnjo, osebno zgodbo v povezavi z izdelkom, ki ga je nujno treba prodati. Kako? Navadno prek površno pripravljenih, če ne celo zlaganih vtisov in mnenj ter le v redkih primerih prek avtentičnih izrazov naklonjenosti do določenega izdelka ali storitve. Vendar se takšna zlaganost opazi. Opazi se, kdaj kdo namenoma in pretirano izpostavlja določeno znamko. Pa saj peni ne moremo očitati, da vanjo tako močno »verjame in ji zaupa«, mar ne? Saj je ambasador!


In zato ni res, da so vplivneži passé. Gotovo pa je mimo tradicionalno mišljenje, da so to le pinki bejbe z žnabli kot kranjska klobasa. Te tetice bodo ostale, a prava pena, tista, ki nam na družbenih omrežjih neopazno vsako sekundo kaj prodaja, bo, vsaj v Sloveniji, blestela še nekaj časa. Tudi zato, ker v Sloveniji že skoraj vsaka (agencijsko ali neagencijsko) vodena kampanja na neki točki vsebuje sodelovanje z ambasadorji. Takšna kampanja obeta višji KPI (Key Performance Indicator – ključni kazalci uspešnosti) in UGC (User-Generated Content – vsebina, ki jo generirajo uporabniki), ki je bolj raznolik ali strogo usmerjen, torej točno tak, kot si ga naročnik želi – umetno ustvarjen.


Držati bi moralo, da sta posledica kakovostne vsebine pri vplivnežih večja baza sledilcev in s tem doseg. Pa vendar se zdi, da tako pri nas kot v tujini živi preveč zelo podobnih ljudi, ki objavljajo zelo podobno vsebino, ta pa sledilce očitno še vedno navdušuje. Ob ponedeljkih vsi objavljajo monstere, vsi imajo piknike na kavčih iz palet, vsi plavajo z rožnatimi flamingoti, vsi uporabljajo enake šminke, vsi snemamo (priznam!) porniče s hrano in se ob četrtkih spominjamo popolnih starih časov ... Se vam ne zdi, da se v poplavi kav v roza skodelicah na marmornatih mizah izgublja pristnost? Osebna, življenjska resničnost. Individualnost. Karakter. Drugačnost. Kreativnost. Kličem odločen veto generičnosti, ki predstavlja trenutne trende in na ta način nabira všečke ter gradi bazo z manj kakovostno (slovensko) osnovo. Tega sem naveličan! Od vse te pene se mi zdi, da bom še sam popenil!


Moje vodilo, ki ga lahko povzamem po slabih osmih letih aktivne prisotnosti na različnih platformah, pravi, da naj bo vse, kar počnem, v skladu z mojo »osebno znamko« in obratno. Le tako lahko zares dosežem avtentično sporočilo, ki ga lahko sledilci sprejmejo za resnico. Seveda kurirano, a vseeno resnico. Nikakor ne pravim, da ne bi smeli s svetom deliti krasne fotografije, ki je ustvarjena le z namenom, da se deli dalje. Ne pravim, da ne bi smeli za pripravo fotografije uporabiti vseh svojih talentov in zmožnosti. Že Luiza Pesjakova si je svoj angelski obraz dala naslikati na platno prednarisanega tujega telesa, ki si ga je v Strojevem ateljeju kar izbrala. O fotošopu in drugih appih se jim tedaj še sanjalo ni. Zaman so vse teorije in uveljavljene prakse, saj se največkrat za uspešne objave smatrajo tiste, ki so »out of the box« ali pa po svoji naravi inovativne, drugačne, izjemne. Pa tudi tiste, ki najdejo ustrezno ravnovesje med svojim značajem, dejanskim življenjem in izdelkom, ki ga prodajajo. Mnogim pa je iskanje takšnega ravnovesja prevelik izziv. Kljub temu da Instagram in mnoge druge aplikacije ponujajo širok izbor filtrov, večina pozablja na osnovnega, ki bi mu lahko rekli tudi meja. Meja dobrega okusa. Meja spoštovanja. Samocenzura. Vprašanje, ki ga zastavim sam sebi: bom s to objavo nekaj pridobil ali prej izgubil? Bom koga užalil? Bo tretja oseba o meni izvedela preveč?


Ni pa pena edina, ki bi morala dvigniti osebni nivo kritičnosti. Tudi naša dolžnost je, da se ne poslužujemo zgolj stalker modea ter da ne konzumiramo vsega, kar nam je ponujeno, ampak znamo oceniti, kje se nahajajo vsebine, vredne naše pozornosti in časa. Zavzemajmo se torej za to, da bi ostali samosvoji, izkoristimo priložnosti, ne lažimo, predvsem pa ne jemljimo vsega tako zelo zares. Morda pa smo na koncu koncev včasih vsi le pena? Hja, čas je takšen, kakršni smo ljudje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

novejše zgodbe starejše zgodbe Domov