Večinoma doma | Instagram serija o prenovi doma in vsem lepem

7/28/2019

KAJ SE PA GREŠ?

Ja fakinšit, da mi je ratal tale blog post skupi spacat po nekaj debelih mescih, ko sem po svetu večinoma hodu v trenerki in zapacanimi nohti. Zakaj?
Čemu pravim dom, sem se spraševal lanskega septembra, ko sem že nekaj deset sobot preživel v svojem prvem stanovanju. Takem z visokimi stropovi, vrati z vsaj tremi plastmi bele barve in s pomirjujoče škripajočim parketom, položenim v ribjo kost. Takrat sem uresničil eno željo. In letos uresničujem že drugo. Dom ustvarjam v majhni, najbrž več kot stoletni hiški, v domačem kraju.


VŠEČ MI JE ...

Skoraj odkar pomnim na Pinterestu pinam in na Instagramu* shranjujem kulske DIY ideje, zanimive ambiente ali posrečene barvne kombinacije. Folk res dela bolane stvari. In, ko skrolaš med boardi, čutiš neko čudno navdihujoče vzdušje, ki včasih meji na depresijo. Pri ustvarjanju ambienta imam vedno nek zadržek. Na novo ustvarjen ambient, ki je zgolj všečen, trendovski, nima pa tiste prave duše, ni enako kot domač, topel in ljubeč dom. Zato moj cilj pri prenovi ni bil samo skopirati čudovitih slik iz spleta in revij, pač pa se v prostoru najprej počutiti dobro, v njem živeti, ga spoznati, spoznati svoje vedenje v njem in ga šele nato opremiti do konca (če je to sploh mogoče). Lahko rečem, da se je metoda izkazala za zelo uspešno, saj sem med prenovo "načrt" spremenil nemalokrat.


*Noro sem navdušen nad spodnjimi Insta profili, ki jim morate nujno slediti. Inspiracije polna mera!

LETIVA    •    HUDA LUKNA    •    VREN    •    BARN HOUSE CABIN    •    THEODORA    •    HERZ UND BLUT    •    PERCEPCIJA 


TOLE SO TRI FOTKE, KI POVZAMEJO INSPIRACIJO PRI NASTAJANJU NOVEGA AMBIENTA. IZBRAL SEM MEŠANICO RETRO, FOLK, SKANDINAVSKEGA STILA.
 PREDLAGAM TI, DA NAJPREJ USTVARIŠ MOODBOARD AMBIENTOV IN DETAJLOV, KI SO TI VŠEČ. ŠELE NATO IZBERI NEKAJ NAJ FOTK, IZ KATERIH BOŠ ČRPAL NAVDIH.
TVOJE IDEJE BODO BOLJ SKONCENTIRANE, VIZIJA DOMA PA JASNEJŠA.STARI / NOVI PREDMETI

Prenova stanovanja največkrat ne pomeni le premikanje naslanjačev, prestavljanje rožic in obešanje slik po stenah. Je pa to valda najboljši del, na katerega komaj čakaš med vsako prenovo. "Kdaj bo konec?" No, in preden skočimo na tisto bedno razbijanje sten in elektro inštalacije, poglejmo, kako sem izbiral predmete in pohištvo za stanovanje. Ubistvu zelo preprosto. Po instinktu. Že kar nekaj let zbiram in izbiram lepe predmete z uporabno vrednostjo. Zato sedaj predstavljam en tak nakupovalni seznam vseh lepih stvari, ki se jih da dobit in niso iz kakšnih bolšjakov.

 KITI ZATE 

Stene krasi umetnina Ane Maraž.

 SKODELICA K 

K kot Klemen. Skodelica znamke Bloomigville.

 SVEČNIK 

Trije kosi za tri plamena sveč.

 VRČ ZA LIMONADO 

Krasen zelen vrč Van Verre, ki sem ga iskal povsod.

 VZORČASTA DEKA 

Almira Sadar, 210 x 120 cm.

 LUČKA 

Dodatna luč na rumenem retro kablu. 

Linke do kakšnih drugih kosov pohištva, dodatkov in
koristnih informacij pa najdeš kar med besedilom te objave. POHIŠTVO IN DODATKE ZA DOM SEM NABRAL NA VSEH KONCIH. TUDI V IKEI, SEVEDA. SUPER NAJDBE IMAJO TUDI BOLŠJI SEJMI,
GARAŽNE RAZPRODAJE ALI BABIČINA PODSTREHA. V TELI FACEBOOK SKUPINI DNEVNO NAJDEŠ LOKACIJE
KOSOVNIH ODVOZOV V LJUBLJANI. NE SPREGLEJ PA TUDI PONUDBE CENTRA PONOVNE UPORABE.

 ZELO SEM BIL VESEL, KO MI JE TETA PODARILA DVA STOLA MOJEGA PRADEDKA. IZDELALI SO JU V NJEGOVI ORGLARSKI DELAVNICI.
DANES SVEŽE POLAKIRANA STOJITA OB JEDILNI MIZI.KORAKI DO USPEŠNE PRENOVE

Haha. Kar malo smešno se mi zdi, da sem v resnici samo malo olepšal stene in zamenjal kuhinjo, pa se že imam za "strokovnjaka prenov". No, temu seveda ni tako. Vsaka prenova je specifična, pa ne le zaradi izgleda in funkcionalnosti stanovanja, ki ga želimo doseči, pač pa tudi zaradi stanja stanovanja iz katerega izhajamo. 

Pri prenovi bi zato rad izpostavil 3 ključne zadeve, na katere moramo biti pozorni, preden se sploh lotimo sanjarjenja o poličkah z monsterami in prtičkih na televizijah. Tudi sam bi si te tri zapovedi moral nabiti na vrata.

01 Na nobeno prenovo ali obnovo nisi dovolj pripravljen!

No, tole se sliši malo pesimistično, a še kako drži. Vsak poseg, ki ga želiš v svojem novem domu izvesti, temeljito načrtuj. Če izzivu nisi kos, se obvezno obrni na strokovnjaka. Pred prenovo prostor izprazni, ga natančno izmeri in določi, katere funkcije v prostoru so zate ključne. Igraj se s postavitvijo pohištva in predmetov. Pri tem ti lahko odlično svetujejo arhitekti in notranji oblikovalci. Če meniš, da imaš sam dovolj dober okus in vedenje pa morda vseeno za rokav pocukaj svojo družino in prijatelje. Več glav več ve. Morda dobiš kakšno dobro idejo.

Če ti bo lažje, v prostor prinesi kakšno škatlo ali pa na tla prilepi lepilni trak, ki ga pri pleskanju uporabljamo za zaščito. Tako si boš lahko lažje predstavljal, kako bo prostor izgledal po prenovi. Vzporedno z zadnjim korakom pa že prični z zbiranjem idej. Izberi maksimalno 3 fotografije, ki bi zajemajo "mood" ambienta v katerem želiš živeti. Naj bo to tvoje izhodišče. 

Nato te čaka dolgočasno reševanje tehničnih zapletov in njihova implementacija. Drugega kot to, da ne odlašaj z SOS klicem strokovnjaka s področja, ti skoraj ne morem svetovati. 


02 Budget bo skopnel v hipu. Pripravi rezervo!

Prenovo sem želel izvesti s kar se da razumnim budgetom. Idealno je ta najnižji. Nižji kot je budget, iznajdljiveši moramo biti, prav tako pa moramo čim več gradbenih del opraviti sami. Predlagam, da predvideni osnovi dodaš še vsaj 20 % dodatnega budgeta, ki bo, verjemi, izpuhtel v nebo. No, rezerva bo namenjena vsem nepredvidenim stroškom, kot so dodatni materiali, nepredvideni zapleti pri gradnji in podobno.

Pred začetkom sem dobil dober nasvet: vodi evidenco stroškov in kontaktov. Obvezno vknjiži vse račune, ponudbe in kontakte delavcev in ponudnikov, ter mesečno preverjaj ali se držiš predvidenega budgeta. Če se ga, čestitke. Moj primer sicer ni imel strogo začrtanega budgeta, sem pa bil vesel vsakega evra, ki sem ga lahko prišparal. Dobro preglej ponudbo, se o njej pozanimaj in izberi tisto, kateri najbolj zaupaš.
03 Čas naj ne bo tvoj gospodar!

Vsaka prenova ima navadno okviren rok, do katerega želimo, da se ta zaključi. Mislim, da smo vsi že bili v situaciji, ko smo se pri časovnem načrtovanju močno ošteli. Ena večjih lekcij pri prenovi mojega doma je bila ta: če predvidevaš, da ti bo neko opravilo vzelo zgolj uro časa, zanj predvidi vsaj 2 - 3 ure. Tako bo tvoje razočaranje za neopravljenim delom manjše, pričakovanja od delovne sobote pa nižja. Seveda to nikakor ne sme zmotiti tvoje delovne vneme. In kdaj veš, da si zapadel v prenovo? Ko se tvoje sobote spremenijo v pohajanje po Bauhausih, Obijih, Merkurjih ter Taprotih in, ko te najbolj na svetu razveseli pravkar razlita izravnalna masa v kopalnici. Vse traja! Tudi čakanje v koloni na blagajni in čakanje, da se masa posuši. Malo potrpi in se ne prenagli. Vse bo narejeno pravočasno!


KDAJ BO KONEC?

Dom še vedno ni končan. In tudi nikoli ne bo. Verjamem, da mora bivalni prostor odsevati njegove prebivalce, njihove življenjske navade, prepričanja ... Zato dom nikoli ne bo enak. Vedno se bo našel prostor za novo blazino ali drugo, bolj pisano sliko na steni. 


MOJ DOM JE ... ali nekaj iztočnic o trenutnem statusu

Moj dom so sveže rože na mizi s sprehoda.
Moj dom so sončni žarki na beli posteljnini.
Moj dom je neokvirjen print.
Moj dom je kila limon v posodi. Vedno jih kupim preveč. Ampak so tako lepe.
Moj dom je "mediteranska glasba" in jok sosedovega dojenčka.
Moj dom so slabo pometene črepije razbitega kozarca za vlaganje.
Moj dom je zapran stroj perila.
Moj dom je tudi sveže opraskan nov hladilnik, ker nanj pade kolo, ki se ti ga pozno zvečer ne da pospraviti v garažo. In z nožem opraskana pipa.
Moj dom so speštani komarji na steni.
Moj dom so novi potaknjenci. Also, nujno se včlanite v Aljino Facebook skupino o potaknjencih in sobnih rastlinah.
Moj dom je dnevno sveže mleko v steklenici pred vhodom.
Moj dom je kriperski pogled modela iz naslovnice prve številke revije Magoa, ki leži v stojalu za revije iz Garažne razprodaje v Taboru.
Moj dom je moker krog, ki ostane na mizi pod ohlajenim kozarcem družiskega gina Va gina.

Moj dom nastaja vsak dan znova.


PO DEVH MESECIH IMAM KONČNO KUHINJO. TALE JE IZ MOMAXA. NA KONCU JE ODLOČALO RAZMERJE MED IZGLEDOM, CENO
IN DODATNIMI STORITVAMI (BERI: BREZPLAČNA IZMERA IN MONTAŽA KUHINJE). POLICE SEM PA KAR SAM NAREDIL IN NAMONTIRAL.

TOLE PITO NA DESNI NARDIŠ 1, 2, 3. 300G MOKE, 200G MASLA, 100G SLADKORJA UIZI ZMEŠAŠ IN ČEZ NOČ PUSTIŠ V OPRASKANEM HLADILNIKU. NASLEDNJI DAN NARIBAŠ JABOLKA ALI KATERO DRUGO SADJE IN GA RAZPOREDIŠ PO RAZVALJANEM TESTU, NA KATEREGA SI ŽE NAMAZAL 1 CM DEBELO PLAST MARELIČNE MARMELADE. POTRESEŠ S CIMETOM IN VRŽEŠ V PEČICO. PEČEŠ DOKLER NI SPEČENO. NATO UMREŠ IN POJEŠ CELO SAM. NIZAKEJ. LP.
ZAHVALA

Mislim, da je prav, da rečem hvala dobrim ljudem, ki so si umazali roke in mi pomagali ustvarjati domek. Moji družini in najdražjim prijateljem! Vsi, ki tole berete in ste se v zgoraj zapisanem prepoznali, hvala! In vedno dobrodošli.
Večinoma doma je Instagram serija o prenovi doma in vsem lepem. 

Če še nisi, brž poglej vse Insta storyje med highlighti na mojem Po dežju profilu. Klik-klik.
Ni komentarjev:

Objava komentarja

novejše zgodbe starejše zgodbe Domača stran