4/14/2020

Končno je tu ... Karantenski dolgčas me je prisilil ... Odločil sem se ... Bla, bla, bla.
Končno se javljam, da sem še živ in, da je vse OK. Kako je bilo v dneh, ko smo bili malo manj v kontaktu, pa si poglej v spodnjem, že tretjem letnem pregledu dela - port3.pdf. Se slišmo! Upam, da prej kot v enem letu. 


Tokrat sem za nekaj spremnih besed prosil mojo drago Julijo. Lepo je napisala. In je šlo čez! 


Danes bom Marku Klemnu poslala spodnji zapis. Spremno besedo ob novem svežnju njegovih del za bolj funky in estetski jutri.
Danes mu pošljem spremno besedo in mi gre na živce, da se konkretno sekiram, kaj bo rekel. Kakšne face bo delal ob branju. Prav predstavljam si čelno gubo. Še huje - na najinem chatu bom videla seen, ampak ne bo komentiral.
Zakaj se sekiram?
Ker ima Marko Klemen to supermoč, da hočeš izpast kul pred njim. Pa naj gre za neurejene lasne konice (Julija, dej pejt že k frizerju) ali fotko na Instagramu (Julija, kaj ti bo nov foun, če ne znaš filtrov uporabljat). Ali pa delaš prezentacijo, ki ima 100 super strokovnih drsnic in on takoj komentira, da bi lahko še kaj naredila na dizajnu (Julija, a si to s krompirjem oblikovala).

Ko mu nekaj dosti pomeni, bo postavil je**** visoke standarde. In vse, kar je manj od tega, ne bo šlo čez. Zato je večina mojih spominov z Markom Klemnom na zavidljivi ravni. Vključujoč strokovne projekte in prežurane noči.
Zakaj se sekiram? Ker tak je. V mojih očeh.
Danes mu pošljem, čez par minutk.
Seen?01 //

TEST 2_pd or PO DEŽJU | book 1
From vision to mission | Od vizije do misije


02 //

PO DEŽJU | book 2.
Napredek! Razvoj.


03 //

PO DEŽJU | book 3.
port3.pdf

Please respect the copyright. All rights reserved.

7/28/2019


KAJ SE PA GREŠ?

Ja fakinšit, da mi je ratal tale blog post skupi spacat po nekaj debelih mescih, ko sem po svetu večinoma hodu v trenerki in zapacanimi nohti. Zakaj?
Čemu pravim dom, sem se spraševal lanskega septembra, ko sem že nekaj deset sobot preživel v svojem prvem stanovanju. Takem z visokimi stropovi, vrati z vsaj tremi plastmi bele barve in s pomirjujoče škripajočim parketom, položenim v ribjo kost. Takrat sem uresničil eno željo. In letos uresničujem že drugo. Dom ustvarjam v majhni, najbrž več kot stoletni hiški, v domačem kraju.


VŠEČ MI JE ...

Skoraj odkar pomnim na Pinterestu pinam in na Instagramu* shranjujem kulske DIY ideje, zanimive ambiente ali posrečene barvne kombinacije. Folk res dela bolane stvari. In, ko skrolaš med boardi, čutiš neko čudno navdihujoče vzdušje, ki včasih meji na depresijo. Pri ustvarjanju ambienta imam vedno nek zadržek. Na novo ustvarjen ambient, ki je zgolj všečen, trendovski, nima pa tiste prave duše, ni enako kot domač, topel in ljubeč dom. Zato moj cilj pri prenovi ni bil samo skopirati čudovitih slik iz spleta in revij, pač pa se v prostoru najprej počutiti dobro, v njem živeti, ga spoznati, spoznati svoje vedenje v njem in ga šele nato opremiti do konca (če je to sploh mogoče). Lahko rečem, da se je metoda izkazala za zelo uspešno, saj sem med prenovo "načrt" spremenil nemalokrat.


*Noro sem navdušen nad spodnjimi Insta profili, ki jim morate nujno slediti. Inspiracije polna mera!

LETIVA    •    HUDA LUKNA    •    VREN    •    BARN HOUSE CABIN    •    THEODORA    •    HERZ UND BLUT    •    PERCEPCIJA 


TOLE SO TRI FOTKE, KI POVZAMEJO INSPIRACIJO PRI NASTAJANJU NOVEGA AMBIENTA. IZBRAL SEM MEŠANICO RETRO, FOLK, SKANDINAVSKEGA STILA.
 PREDLAGAM TI, DA NAJPREJ USTVARIŠ MOODBOARD AMBIENTOV IN DETAJLOV, KI SO TI VŠEČ. ŠELE NATO IZBERI NEKAJ NAJ FOTK, IZ KATERIH BOŠ ČRPAL NAVDIH.
TVOJE IDEJE BODO BOLJ SKONCENTIRANE, VIZIJA DOMA PA JASNEJŠA.STARI / NOVI PREDMETI

Prenova stanovanja največkrat ne pomeni le premikanje naslanjačev, prestavljanje rožic in obešanje slik po stenah. Je pa to valda najboljši del, na katerega komaj čakaš med vsako prenovo. "Kdaj bo konec?" No, in preden skočimo na tisto bedno razbijanje sten in elektro inštalacije, poglejmo, kako sem izbiral predmete in pohištvo za stanovanje. Ubistvu zelo preprosto. Po instinktu. Že kar nekaj let zbiram in izbiram lepe predmete z uporabno vrednostjo. Zato sedaj predstavljam en tak nakupovalni seznam vseh lepih stvari, ki se jih da dobit in niso iz kakšnih bolšjakov.

 KITI ZATE 

Stene krasi umetnina Ane Maraž.

 SKODELICA K 

K kot Klemen. Skodelica znamke Bloomigville.

 SVEČNIK 

Trije kosi za tri plamena sveč.

 VRČ ZA LIMONADO 

Krasen zelen vrč Van Verre, ki sem ga iskal povsod.

 VZORČASTA DEKA 

Almira Sadar, 210 x 120 cm.

 LUČKA 

Dodatna luč na rumenem retro kablu. 

Linke do kakšnih drugih kosov pohištva, dodatkov in
koristnih informacij pa najdeš kar med besedilom te objave. POHIŠTVO IN DODATKE ZA DOM SEM NABRAL NA VSEH KONCIH. TUDI V IKEI, SEVEDA. SUPER NAJDBE IMAJO TUDI BOLŠJI SEJMI,
GARAŽNE RAZPRODAJE ALI BABIČINA PODSTREHA. V TELI FACEBOOK SKUPINI DNEVNO NAJDEŠ LOKACIJE
KOSOVNIH ODVOZOV V LJUBLJANI. NE SPREGLEJ PA TUDI PONUDBE CENTRA PONOVNE UPORABE.

 ZELO SEM BIL VESEL, KO MI JE TETA PODARILA DVA STOLA MOJEGA PRADEDKA. IZDELALI SO JU V NJEGOVI ORGLARSKI DELAVNICI.
DANES SVEŽE POLAKIRANA STOJITA OB JEDILNI MIZI.KORAKI DO USPEŠNE PRENOVE

Haha. Kar malo smešno se mi zdi, da sem v resnici samo malo olepšal stene in zamenjal kuhinjo, pa se že imam za "strokovnjaka prenov". No, temu seveda ni tako. Vsaka prenova je specifična, pa ne le zaradi izgleda in funkcionalnosti stanovanja, ki ga želimo doseči, pač pa tudi zaradi stanja stanovanja iz katerega izhajamo. 

Pri prenovi bi zato rad izpostavil 3 ključne zadeve, na katere moramo biti pozorni, preden se sploh lotimo sanjarjenja o poličkah z monsterami in prtičkih na televizijah. Tudi sam bi si te tri zapovedi moral nabiti na vrata.

01 Na nobeno prenovo ali obnovo nisi dovolj pripravljen!

No, tole se sliši malo pesimistično, a še kako drži. Vsak poseg, ki ga želiš v svojem novem domu izvesti, temeljito načrtuj. Če izzivu nisi kos, se obvezno obrni na strokovnjaka. Pred prenovo prostor izprazni, ga natančno izmeri in določi, katere funkcije v prostoru so zate ključne. Igraj se s postavitvijo pohištva in predmetov. Pri tem ti lahko odlično svetujejo arhitekti in notranji oblikovalci. Če meniš, da imaš sam dovolj dober okus in vedenje pa morda vseeno za rokav pocukaj svojo družino in prijatelje. Več glav več ve. Morda dobiš kakšno dobro idejo.

Če ti bo lažje, v prostor prinesi kakšno škatlo ali pa na tla prilepi lepilni trak, ki ga pri pleskanju uporabljamo za zaščito. Tako si boš lahko lažje predstavljal, kako bo prostor izgledal po prenovi. Vzporedno z zadnjim korakom pa že prični z zbiranjem idej. Izberi maksimalno 3 fotografije, ki bi zajemajo "mood" ambienta v katerem želiš živeti. Naj bo to tvoje izhodišče. 

Nato te čaka dolgočasno reševanje tehničnih zapletov in njihova implementacija. Drugega kot to, da ne odlašaj z SOS klicem strokovnjaka s področja, ti skoraj ne morem svetovati. 


02 Budget bo skopnel v hipu. Pripravi rezervo!

Prenovo sem želel izvesti s kar se da razumnim budgetom. Idealno je ta najnižji. Nižji kot je budget, iznajdljiveši moramo biti, prav tako pa moramo čim več gradbenih del opraviti sami. Predlagam, da predvideni osnovi dodaš še vsaj 20 % dodatnega budgeta, ki bo, verjemi, izpuhtel v nebo. No, rezerva bo namenjena vsem nepredvidenim stroškom, kot so dodatni materiali, nepredvideni zapleti pri gradnji in podobno.

Pred začetkom sem dobil dober nasvet: vodi evidenco stroškov in kontaktov. Obvezno vknjiži vse račune, ponudbe in kontakte delavcev in ponudnikov, ter mesečno preverjaj ali se držiš predvidenega budgeta. Če se ga, čestitke. Moj primer sicer ni imel strogo začrtanega budgeta, sem pa bil vesel vsakega evra, ki sem ga lahko prišparal. Dobro preglej ponudbo, se o njej pozanimaj in izberi tisto, kateri najbolj zaupaš.
03 Čas naj ne bo tvoj gospodar!

Vsaka prenova ima navadno okviren rok, do katerega želimo, da se ta zaključi. Mislim, da smo vsi že bili v situaciji, ko smo se pri časovnem načrtovanju močno ošteli. Ena večjih lekcij pri prenovi mojega doma je bila ta: če predvidevaš, da ti bo neko opravilo vzelo zgolj uro časa, zanj predvidi vsaj 2 - 3 ure. Tako bo tvoje razočaranje za neopravljenim delom manjše, pričakovanja od delovne sobote pa nižja. Seveda to nikakor ne sme zmotiti tvoje delovne vneme. In kdaj veš, da si zapadel v prenovo? Ko se tvoje sobote spremenijo v pohajanje po Bauhausih, Obijih, Merkurjih ter Taprotih in, ko te najbolj na svetu razveseli pravkar razlita izravnalna masa v kopalnici. Vse traja! Tudi čakanje v koloni na blagajni in čakanje, da se masa posuši. Malo potrpi in se ne prenagli. Vse bo narejeno pravočasno!


KDAJ BO KONEC?

Dom še vedno ni končan. In tudi nikoli ne bo. Verjamem, da mora bivalni prostor odsevati njegove prebivalce, njihove življenjske navade, prepričanja ... Zato dom nikoli ne bo enak. Vedno se bo našel prostor za novo blazino ali drugo, bolj pisano sliko na steni. 


MOJ DOM JE ... ali nekaj iztočnic o trenutnem statusu

Moj dom so sveže rože na mizi s sprehoda.
Moj dom so sončni žarki na beli posteljnini.
Moj dom je neokvirjen print.
Moj dom je kila limon v posodi. Vedno jih kupim preveč. Ampak so tako lepe.
Moj dom je "mediteranska glasba" in jok sosedovega dojenčka.
Moj dom so slabo pometene črepije razbitega kozarca za vlaganje.
Moj dom je zapran stroj perila.
Moj dom je tudi sveže opraskan nov hladilnik, ker nanj pade kolo, ki se ti ga pozno zvečer ne da pospraviti v garažo. In z nožem opraskana pipa.
Moj dom so speštani komarji na steni.
Moj dom so novi potaknjenci. Also, nujno se včlanite v Aljino Facebook skupino o potaknjencih in sobnih rastlinah.
Moj dom je dnevno sveže mleko v steklenici pred vhodom.
Moj dom je kriperski pogled modela iz naslovnice prve številke revije Magoa, ki leži v stojalu za revije iz Garažne razprodaje v Taboru.
Moj dom je moker krog, ki ostane na mizi pod ohlajenim kozarcem družiskega gina Va gina.

Moj dom nastaja vsak dan znova.


PO DEVH MESECIH IMAM KONČNO KUHINJO. TALE JE IZ MOMAXA. NA KONCU JE ODLOČALO RAZMERJE MED IZGLEDOM, CENO
IN DODATNIMI STORITVAMI (BERI: BREZPLAČNA IZMERA IN MONTAŽA KUHINJE). POLICE SEM PA KAR SAM NAREDIL IN NAMONTIRAL.

TOLE PITO NA DESNI NARDIŠ 1, 2, 3. 300G MOKE, 200G MASLA, 100G SLADKORJA UIZI ZMEŠAŠ IN ČEZ NOČ PUSTIŠ V OPRASKANEM HLADILNIKU. NASLEDNJI DAN NARIBAŠ JABOLKA ALI KATERO DRUGO SADJE IN GA RAZPOREDIŠ PO RAZVALJANEM TESTU, NA KATEREGA SI ŽE NAMAZAL 1 CM DEBELO PLAST MARELIČNE MARMELADE. POTRESEŠ S CIMETOM IN VRŽEŠ V PEČICO. PEČEŠ DOKLER NI SPEČENO. NATO UMREŠ IN POJEŠ CELO SAM. NIZAKEJ. LP.
ZAHVALA

Mislim, da je prav, da rečem hvala dobrim ljudem, ki so si umazali roke in mi pomagali ustvarjati domek. Moji družini in najdražjim prijateljem! Vsi, ki tole berete in ste se v zgoraj zapisanem prepoznali, hvala! In vedno dobrodošli.
Večinoma doma je Instagram serija o prenovi doma in vsem lepem. 

Če še nisi, brž poglej vse Insta storyje med highlighti na mojem Po dežju profilu. Klik-klik.
7/07/2019

Kakšen odnos imam do okolja in kako naj živim čim bolj vzdržno? 

Kot vsi, tudi sam bijem dnevno bitko s smetmi. Po eni strani me strokovna krajinsko arhitekturna usmerjenost, kot angelček na rami, stalo opozarja na pomen naravnih virov, ohranjanje planeta za zanamce, varstvo habitatov in blablabla ...; me po drugi strani stalo mamijo nove in nove bedarije, ki jih "res nujno" potrebiujem. Ko govorimo o smeteh, največkrat mislimo le na očem vidne odpadke. Se pa v naši vodi in hrani vse pogosteje pojavljajo mikro plastični delci, ki delujejo kot motilci naših in organizmov živali. Plastika v okolje vstopa na očem vidne in ne vidne načine. Prav slednji so za človeka najnevarnejši. Zaradi plastike moški postajamo vse manj plodni. In koliko je še drugega onesnaževanja! Modnega, vizualnega, oglaševalskega, zvočnega onesnaževanja, pa svetlobnega ... Preveč, da bi našteval. O onesnaževanju in smeteh je razmišljanja strokovnjakov in ljudi v praksi zbral #13 Outsider.

Kakšen odnos imam torej do okolja in kako naj živim čim bolj vzdržno? To je podnaslov tega zapisa, za katerega sem se odločil pred točno šestimi minutami in bo prej kot strokovnemu, utemeljenemu in strukturiranemu branju naključnega bralca, namenjen refleksiji in oceni trenutne situacije pri meni doma tj. samorefleksiji.

Zadnjič sem se zgrozil, ko sem prebral tale zapis. Piše, da: "/.../ you must reuse an organic cotton shopping bag 20,000 times before it will have less environmental damage than a plastic bag." Šôk! In sem malo zapadel v razmislek. Šuntanje, da so papirnate vrečke in vrečke iz blaga bolj ekološke, ali, kot nam radi rečejo celo biološke ali organske, je popolna laž. Z uporabo ne-plastičnih vrečk zares nismo prav nič bolj ekološki. Seveda jih uporabljamo večkrat in se s tem načeloma izognemo produkciji in posledično uporabi novih (plastničnih) vrečk. Ampak za ustvarjanje enih in drugih vrečk porabimo energijo in druge surovine. Ko jih zavržemo koristimo prostor za njihovo odlaganje po uporabi in tvegamo njigovo razgradnjo v drugačne oblike, tudi toksične za okolje.

V mojem predalu se je nabralo mnogo promocijskih "bombažnih" vrečk, ki podjetja pozicionirajo kot "naravi prijazna". Za nakupe in izlete pa uporabljam zgolj dve vrečki. Kaj naj naredim s preostalimi, pa ne vem. Naj jih že pred uporabo zavržem? Podarim? Odločil sem se, da tudi teh vrečk ne bom več jemal (načeloma, načeloma), ne v trgovinah, ne na promocijskih dogodkih.OBVEZEN OGLED

Kdor si še ni ogledal dokumentarca avtorice Sarah Neubauer, 

Cena plastike, naj to stori takoj.
TRAJNOSTNO ali VZDRŽNO?


Ob živce me spravljajo podjetja, ki tepihe ter fasade barvajo v zeleno in se hvalijo s svojim doprinosom k trajnosti. Kaj sploh pomeni trajnost? Kaj je trajnost? Slovenci si jo v večini razlagamo napačno. Sustainable bi bilo bolj smislno prevesti v vzdržno. To vam lahko najbolje ponazorim s primerom prof. Tomana: Če človek vsak dan pije, je pijanec. Če kakšen dan alkohola ne pije, je vzdržen. Prihrani! Špara svoja jetra, denar, ženi prihrani skrbi ... In prav tako bi morali na okolje delovati tudi mi. Z najmanjšim vplivom nanj. Kar se da previdno. Smotrno. Tako, da znamo strokovno presoditi kdaj izrabljamo naravni vir in kdaj ne. Da znamo reči stop. In, da nismo trajnostni. Ker naravnih virov ni moč izrabljati trajno, saj jih po izrabi ne bo več. Ker razvoj ni trajen, ker se stalno spreminja in ni enak. Da iščemo nove rešitve, ki bodo okolje obremenjevale čim manj. Da se vzdržimo in kdaj potrpimo. Da smo vzdržni.

RECIKLAŽA JE LE ZAČASNA REŠITEV


V zadnjem času je postala plastika tako zelo nezaželena, skoraj osovražena, da sta edini sprejemljivi opciji postali neuporaba plastičnih izdelkov (embalaže, slamic, vrečk ...) in obvezna ter vedno bolj samoumevna reciklaža. In baje tudi reciklaža ni sprejemljiva. Zakaj? Toman v intervjuju pravi tkole: "Recikliranje je v marsičem okoljsko nesprejemljivo, med drugim zaradi porabe energije in iz vidika vrnitve plastike v drug krogotok, a na koncu bo plastika še vedno ostala, ne glede na to, kolikokrat jo uporabimo. Še več, lahko da se bo v okolje vključila v bistveno bolj komplicirani in nevarnejši obliki." H kompleksnosti sestave plastike, razgradnji in vnosu v okolje pa pripomoremo tudi tisti, ki, misleč, da okolju in prihodnosti delamo uslugo, kupujemo "eko" tekstilne izdelke iz recikliranih materialov.
ŽELVE IN KITI BODO PREŽIVELI


Čeprav redno recikliram in iščem vzdržne bivanjske rešitve, še vedno nisem na takem nivoju, kot bi lahko bil. Zakaj? Ker za vzdržno življenje potrebujemo več volje in časa. In kdar imamo voljo nimamo časa in obratno.

Če tukaj iščete 7 nasvetov, kako zmanjšati porabo plastike v 7 korakih in tako pripomorete k zmanjšanju smrtnih žrtev med sesalci, potem najbrž niste na pravem mestu. Moj doprinos k ohranjanju ekosistemov ali bolje rečeno, k zmanjšanju osebnega vpliva na okolje, se je v preteklem letu, stalno spreminjal. S čim sem začel in s čim sem končal, da je moje bivanje bolj vzdržno do okolja?*

01

MANJ OBLAČIL

Od lanskega poletja sem pričel z nakupovanjem tekstila, ki je organskega izvora. Vsi poliestri, viskoze, poliamidi ipd. odpadejo. Vem, da tudi pridobivanje bombaža, lana, volne ... ni najbolj ekološko, prav tako niso ti materiali najbolj obstojni. So pa nekoliko bolj "naravni", njihova razgradnja pa kratkotrajnejša. In kaj storiš, ko želiš nov dežni plašč, narejen iz plastike? Ga kupiš?

Še en ukrep sem uvedel. Podpiram lokalne oblikovalke. Kupujem manj oblačil v trgovinah hitre mode in oblačila recikliram: dolge hlače odrežem in zarobim, da postanejo kratke; oblečem preveliko srajco starega očeta ali volnene hlače iz Centra ponovne uporabe. Ampak potem se ti v Ljubljani odpre Primark. Kaj sedaj? Greš in nabaviš kakšen kos? Ne upaš? Jaz bom gotovo šel. In gotovo tudi kaj kupil. Ker ... ravnovesje.

02

EKO ČISTILA

Nekaj sem jih nakupil v Bertu. So super lepa in kul, ker dišijo in dobr spucajo posodo, okna, tla, kopalnico. Ampak so kar draga. Še vedno se nisem poslovil od stelexa in wc čistil. Nekako ne zaupam tem "organskim čistilom". Moti me tudi to, da še vedno ne moremo kupiti čistil in mil, ki niso v plastični embalaži. Žajfo mam že.

03

POVSOD S KOLESOM

No, trenutno je kolo na servisu. Si pa ne predstavljam poletja brez vožnje s kolesom. Seveda je to trenutno moje edino prevozno sredstvo, a smatram, da tudi tako manj prispevam k onesnaženju.

04

FUJ SLAMCE

Znorim, ko jo dobim. Zmanjšanje uporabe slamc (ali slamic?) ne bo rešilo problema, je pa tudi to majhen doprinos predvsem k ozaveščanju.

05

MANJ SMETI

Rojstnodnevna darila se mi zdijo super primer. Ko slavljencem kupujemo nepotrebne pozornosti. Predvsem otrokom! Koliko igrač potrebujejo? In še en primer - ustvarjanje predmetov, zato, da so in jih uporabljamo zgolj za hip. Krame, ki se nam skozi leta nabere se zavemo šele ob selitvi. Koliko pa je zares tistih ključnih predmetov, s pravim pomenom, ki jih želimo vzeti s seboj? Ne prav dosti. Če te predmete in za življenje nujne potrebščine obdržimo, bomo lažje dihali. Tudi sam redno pucam predmete, se poslavljam od njih, jih podarjam v novo življenje ... Naučil sem se, da lahko koristijo še komu. Pa tudi to, da se ne polastim npr. nove skodelice, če vem, da je ne bom uporabljal dlje časa. Ful bi rad poskusil minimalistični način življenja. Z eno žlico, uniformo, belimi stenami ... Ampak mislim, da bi mi bilo po tednu dni tako dolgčas.

06

NARAVNI MATERIALI

Z največjim veseljem kupujem in dedujem predmete (in oblačila) iz naravnih materialov. Kakšne košare (Ribnčani na plac' majo bolane cekarje, kuhalnice, kuhinjske dile ...) ali pa glinene lonce za sobne rastline, ki ustvarjajo urbano junglo. Lesene, steklene in kovinske predmete cenim na drugačen način. Tudi tu pa velja: manj je več.

07

ZABAVE BREZ BALONOV

Brez!
*Skoči tudi na moj IG, kjer v Insta seriji o prenovi in vsem lepem, Večinoma doma, tedensko objavljam kaj se dogaja z mojim novim gospodinjstvom. Poglej, kako sem se pri prenovi spopadal z odpadki in ekološko opremo doma. 


REDUCE!

 


ZMANJŠAJMO PORABO SUROVIN, PREDMETOV, PROSTORA, ČASA


Čeprav ta zapis deluje kot pridiga, ne želim, da izpade tako. Ker pridig si navadno ne zapomnimo in jih tudi ne upoštevamo, ane. Sedaj je tisti trenutek, ko se med branjem objave zaveš, kaj vse imaš v svojem življenju. Koliko predmetov nosiš sabo in v kakšnem preobilju v resnici živiš? In prav ta način življenja vodi v ustvarjanje novih odpadkov. Zato se sedaj odločiva, kaj lahko kot posameznika narediva za okolje in zase. Pa naj se sliši še tako ceneno - naredimo korak sedaj! Prenehaj smetiti!2/18/2019

ENO SAMO ZADOVOLJSTVO.A si lahko predstavljate, da smo končno zbrali pogum in naredili lasten gin?
Ja! Še en odličen slovenski gin, imenovan Va gin.ENO SAMO ZADOVOLJSTVO. VA_GIN.

Naša ogromna družina se je določila, da naredi lasten družinski gin. Zares je povod za uresničitev ideje o ginu nastal izključno zaradi heca. Na družinskih počitnicah smo dobili preblisk za ime. Va_gin. Gin Va_ gin. Besedna igra, ki je še nismo zasledili nikjer, čeprav se ponuja kar sama. Prav nič sramežljivo ga ne skrivamo, ampak ga prvič prav ponosno kažemo svetu.

Takrat se nam je zdelo najbolj zabavno, če bi bil naš gin dry – besedna igra na kvadrat – pa je res postal. Nismo še vedeli za standard London dry. V resnici o ginih tedaj nismo vedeli skoraj ničesar. Vedeli pa smo, da jih obožujemo. Gin & tonik norija je zajela tudi našo družino in začelo se je.
GIN ZA PRESEKAT!

Ko si vzamemo čas za druženje. Za družino in prijatelje. Če potrebujete nekaj za presekat, nekaj kratkega, ki odžene skrbi in poskrbi, da se imamo fajn, se sprostimo, odmislimo ... potem je Va_gin pijača, ki vam bo prinesla želeno zadovoljstvo. 

ODIŠAVI PROSTOR IN PREBUDI ČUTE

Želeli smo slovenski, aromatičen, svež, nenavaden in bogat gin. Pri pripravi prave recepture nas je vodila tudi ideja o vsesezonski pijači, pitni kot gin & tonik ali shot. Dosegli smo svežo harmonijo okusov.

MôTEN ALI MóTEN?

Ker smo želeli ohraniti polnost okusov, ga nismo redčili z alkoholom in ostal je môten, kakršen je vsak destilat.

LIMITED!

Limited serija ginov bo popestrila naše družinske praznike. Rojstne dneve in obletnice porok, recimo. Ali pa nedeljska kosila ... Pa tudi vsa naključna srečanja doma.
Namenjen pa je tudi vsem ljudem dobre volje in tistim, ki bi to še radi postali.Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

12/06/2018Minilo je več kot leto. Več kot leto in pol, če sem bolj natančen. In, ker je življenje šlo dalje, sem izgubil stik s tistim, kar sem počel pred leti. Ali pa tega le nisem počel v zadnjem letu in pol. Delal sem različne zadeve. Tudi take, ki niso prikazane v spodnji knjižici. To je book 2 ali drugi potrfolio, ki to ni. Recimo temu zbirka najljubših preteklih projektov. Tako.

Ana je ob tem kao slovesnem dogodku zapisala tkole in izid naredila še bolj pomenljiv. Ta portfolio posvečam njej. Njeni kreativnosti, razumevanju in podpori.

Markove ideje so vedno korak pred vsemi, zato si lahko predstavljate, da je bilo odraščanje z nekom kot je on, vse prej kot dolgočasno. Konstantno dohitevanje njegovih misli, idej in projektov. “Sej bomo!” pri njem ne obstaja: nekaj narediš ali pač ne, vmesno ne obstaja. V biografskem zapisu bi pisalo takole: je človek nasprotij. Je racionalen sanjač, vseznalski samouk. Je tisti, ki povezuje družino in prijatelje, a hkrati blesti kot individualist. Medtem, ko drugi bežijo v tujino, se on trudi spremeniti svoj kraj in domovino. Vedno stoji za zgodbami, ki jih predstavlja in se projekta ne loti, če v njem ne vidi vsaj minimalnega potenciala.
Pa recimo temu Markova formalna podoba, ki pa jo sama dojemam drugače na vsakodnevni ravni. Pred sabo imam sliko Markota s šopkom v rokah, ko se je ravno vrnil s še enega sprehoda po gozdu. Ali pa v šlafroku in z avokadovim smutijem v rokah, ko mi daje nasvete za še en projekt. Pa njegovi pretirano odkriti komentarji, stalni “mhm-ji” in “ampak zakaj”-i, ki me včasih iskreno spravijo ob živce, ampak rezultirajo v lekciji za razmislek.
Vso to kompleksnost in nore ideje je letos spravil v še en izjemen portfolio, ki je pri njem več kot le nabor nekih preteklih del. Ker če je prelahko, potem pač to ni to. In kaj se bo zgodilo ko Klemnu zmanjka izzivov? Iskreno? Upam, da se to nikoli ne bo zgodilo.Če si še niste pogledali prvega potriča, vabljeni na to povezavo.
Vabljeni pa tudi, da se slišimo na instiču ali podezju@hotmail.com. Vesel bom vsake ideje, želje, upanja, navdiha ...


11/13/2018Danes sem na nedeljskem kosilu gostil svojo družino. Navado imamo, da se vsako nedeljo ob 12.30 zberemo. Vsak kuha eno nedeljo, zato smo vsako nedeljo drugje. Če povem iskreno, se nedelje potihem nadvse veselim. Zanima me, kaj bomo jedli. Pa tudi, iz česa bomo jedli? Kaj se je novega zgodilo? Kdo ima nove čevlje? Komu je crknu avto? Dobri dve uri, včasih pa tudi krepko več, se skupaj deremo in deremo, naj se ne deremo tako glasno. Drugače težko opišem ta, skoraj čudaška družinska druženja.

In, kot sem omenil, nas druži tudi želja po odkrivanju novosti preteklega tedna. Ko smo pri bratu, kosilu obvezno sledi predstavitev novih strojčkov, ki so "nujno potrebni" za gospodinjstvo, vrt in delavnico. Ko smo pri sestri, se pogovarjamo o, po mnenju nekaterih članov družine, nerazumljivem pojavu sodobne družbe - veganstvu. Ko smo doma, jemo zelenjavo z vrta in klobase iz sosednje kmetije. Ko smo pri meni, spoznavamo majhne prispevke k bolj vzdržnemu gospodinjenju. V nedeljo sem predstavil komplet bambusovih posod, recimo.

In prav pri zadnjem nedeljskem kosilu se mi je utrnila misel, da zares živimo v preobilju. Kaj vse imamo in se nam zdi samoumevno. Toliko lepega si naberemo v svoje življenje in vse to kmalu tudi zavržemo.
Včasih se sploh ne zavedamo, kako naša vsakodnevna dejanja vplivajo na naše zanamce, pa tudi na nas same.
Danes si vsi želimo česa novega, lepega. Vse prevečkrat pa ne pomislimo, kaj se bo s tem predmetom zgodilo čez nekaj mesecev ali let. Ga bomo podarili naprej ali zgolj zavrgli? Se bomo basali s hrano iz Španije in se pili vodo iz plastenk, namesto iz pipe?

In popolnoma štekam, da je večini branje tega jamrajočega posta brezvezno, ker ste prakse o organskih biorazgradljivih vrečkah, hejtanju plastike na vsakem koraku, posojanju oblačil in tehnike pa recikliranju in prehranjevanju z lokalno hrano že osvojili pred časom. Morda vse skupaj toliko bolj hejtamo tudi zato, ker danes skoraj ni podjetja, ki se ne bi hvalilo s svojim prispevom k zeleni prohodnosti. Pač je biti eko in bio postalo trendovsko. In prav je tako! Če vse to pripomore k resničnemu ozaveščanju in skrbi za zdravo bivalno okolje. Če je ves ta pomp v službi boljše prihodnosti, se s tem popolnoma strinjam.Zato nas danes spodbujam, da aktivno sprejmemo odločitve, ki bodo pozitivne za naša življenja, našo družbo, naše okolje. Odločitve, ki bodo temeljile na spoštovanju in odgovornosti. Če bomo storili le korak, se zavedali svojih navad in jih počasi skušali obrniti v bolj vzdržni jutri, prihodnost morda ne bo tako temna, kot se obeta sicer. Začnimo danes! Lepo bo. Ne dvomim v nas.** Zoki, lahko uporabš v svojem predvolilnem govoru.Pa ne rečem, da sam nisem krivec. Vsi smo! Zato je ta zapis najprej samorefleksija, nato svarilo tebi.